Uw motorbanden zijn aan vervanging toe.

Hoe lang gaan motorbanden eigenlijk mee?

U wilt absoluut veilig, zonder risico en vooral lekker op uw motor blijven rijden, maar op welke manier kunt u nu het best controleren of uw banden nog steeds in topconditie zijn? Het kan immers gevaarlijk zijn om op banden die te erg versleten zijn de weg op te gaan. Het snelste is naar het profiel van de motorbanden te kijken. Als er nog maar 1 mm. of minder profieldiepte geconstateerd kan worden zijn uw banden voor de wet niet meer goed genoeg en zult u ze moeten vervangen. Deze profieldiepte hangt af van de manier en de regelmaat waarop u op uw motor rijdt. U kunt dus niet zomaar aannemen dat motorbanden bijvoorbeeld om en nabij vier jaar meegaan. Absoluut niet! Wel is het zo dat tourbanden langer mee gaan dan sportbanden. Check de profieldiepte en u weet genoeg.


Slijtage

Uw motorbanden gaan niet uw hele motorleven lang mee. Ze zijn onderhevig aan slijtage door onder andere de mate van gebruik, snelheid, hitte en kou, bandenspanning (heel belangrijk) en onderhoud. De bandenspanning is van enorme invloed op de levensduur van uw motorbanden. Een foutieve bandenspanning kan zorgen voor ongelijke of overmatige slijtage aan bijvoorbeeld maar één kant van de band. Bovendien zal uw motor meer benzine gaan verbruiken bij een lage bandenspanning. Maar het kan ook zijn dat uw motor verkeerd is afgesteld en dat daardoor de vreemdsoortige slijtage is opgetreden. U kunt het beste halfjaarlijks uw banden laten balanceren. Zeker als u regelmatig met uw motor de weg op gaat.


Spanning

Spanning en sensatie, daar houden wij motorrijders wel van! Uw motorbanden houden ook van spanning, maar wel de juiste. Tegenwoordig wordt, voor rijden op straat, bij de voorband 2,5 geadviseerd en achter 2,9. Lang op de snelweg (naar de Ardennen) kan er wel 0,1 bij, zowel voor als achter. Op binnenwegen weer een beetje minder spanning, dat rijdt comfortabeler. Gaat u een dagje racen op een circuit? Dan vóór 2,2 en achter 2,1. Koop ten eerste een goede bandenspanningsmeter en controleer geregeld uw bandenspanning voordat u gaat rijden, dus met koude banden. Als u net nieuwe banden heeft gekocht, rijdt u dan de eerste 100 kilometer rustig. Wrijf of smeer niets op de banden als u de motor aan het poetsen bent; de banden worden dan op die plekken gladder wat natuurlijk gevaar met zich mee brengt. Probeer met één bandenmerk te rijden. Uw motorbanden kunnen voor u van levensbelang zijn, ga er daarom ook zorgvuldig mee om!

Kijk voor een ruim assortiment aan autobanden in de regio Alkmaar op Bandenservice Nederland BV


Delen